×

Agillix: Toldtrusler fra USA må ikke føre til panik i dansk landbrug

Agillix: Toldtrusler fra USA må ikke føre til panik i dansk landbrug

Donald Trumps varslede toldsatser på europæiske varer – herunder en mulig 20 procents told på landbrugsprodukter – kan blive en alvorlig udfordring for dansk landbrug. Men midt i usikkerheden opfordrer landboforeningen Agillix til køligt overblik og strategisk handling frem for panik.

Ifølge beregninger fra Dansk Industri kan de varslede toldbarrierer koste dansk økonomi op mod 38 milliarder kroner i tabt BNP og op til 13.000 arbejdspladser. For fødevareerhvervet – hvor USA er et betydeligt eksportmarked – kan konsekvenserne blive mærkbare, når de nye toldsatser træder i kraft fra 9. april.

Alligevel lyder der en klar opfordring til ro fra Agillix, landets næststørste landboforening med 2.100 medlemmer.

– Vi har i dansk landbrug flere gange bevist, at vi kan stå sammen og finde løsninger, selv i krisetider. Det gjorde vi under finanskrisen og under Covid. Nu skal vi igen være handlekraftige og ikke lade os styre af frygt, siger Carl Christian Pedersen, formand for Agillix og selv aktiv planteavler.

Strategisk omstilling og nye markeder

Hos Agillix betragter man toldtruslen som en potentiel markedsforstyrrelse, men også som en anledning til at styrke eksportstrategien og identificere nye afsætningsmuligheder.

– Vi skal ikke stirre os blinde på det amerikanske marked. Danske fødevareproducenter har stærke produkter, som er efterspurgte globalt. Det handler om at forhandle nye handelsaftaler, opsøge alternative markeder og fortsat levere kvalitet i verdensklasse, udtaler Carl Christian Pedersen.

Næstformand i Agillix, Torben Farum, som driver svineproduktion, deler bekymringen, men understreger samtidig nødvendigheden af at holde hovedet koldt.

– Ja, det er en udfordring, og det vil kunne mærkes i priserne. Men vi ved også, at markedstilpasning er en del af vores hverdag. Vi skal være vågne, men også bevidste om, at der altid er muligheder – også i krisetider.

Regering og EU følger udviklingen tæt

På politisk niveau har både EU og den danske regering markeret, at de tager situationen alvorligt. EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen har meldt ud, at EU vil reagere, hvis USA iværksætter de varslede toldsatser, og danske myndigheder har bekræftet, at man følger udviklingen tæt.

Agillix anbefaler, at landmænd aktivt søger rådgivning og får udarbejdet en individuel strategi for at sikre deres forretning bedst muligt i en omskiftelig global handelssituation.

– Vi vil i Agillix arbejde for at styrke vores medlemmers position og muligheder – både på kort og langt sigt. Samtidig opfordrer vi til at rette blikket mod EU’s indre marked, som fortsat er åbent og væsentligt for dansk landbrug, afslutter Carl Christian Pedersen.

Hos Landbrug & Fødevarer lyder samme budskab: Det europæiske marked skal udnyttes fuldt ud som alternativ til et potentielt udfordret amerikansk eksportspor.

Send kommentar